اخبار برگزیده
1401/12/22 دوشنبه
در نشست تخصصی پنج گنج نظامی آذربایجان شرقی مطرح شد؛
نظامی ترسیم آرمانشهر با تکیه بر بازآفرینی هنری آیات و مضامین قرآنی در قالب شعر را آغاز کرد
در نشست تخصصی پنج گنج نظامی آذربایجان شرقی از نظامی به عنوان ترسیم گر آغازین آرمانشهر با تکیه بر بازآفرینی هنری آیات و مضامین قرآنی در قالب شعر نام برده شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی، نشست تخصصی پنج گنج نظامی آذربایجان شرقی با حضور ایوب دهقان، فرماندار شهرستان شبستر؛ اسد بابایی، مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی و جمعی از علاقمندان به زبان و ادبیات فارسی و نظامی پژوهان در تالار اجتماعات مقبره شیخ محمود شبستری برگزار شد.
ایوب دهقان فرماندار شهرستان شبستر در این نشست با اشاره به اینکه نظامی به عنوان شاعری حکیم، نگاهی مکتبی و دینی که عین تمدن ایرانی اسلامی بود در قرن ششم میان مردم گستراند، گفت: یکی از مهمترین ویژگی های شعری نظامی بیان پندها و اندرزها در قالب استعاره و جناس است. وی یکی دیگر از مهمترین ویژگی شعر نظامی را پایبندی وی به چارچوب کامل شعر پارسی برای ایجاد تمدن ایرانی دانست.
فرماندار شبستر با تاکید بر اینکه نظامی استاد اخلاق بوده افزود: شاعر همان طور که عبدالحسین زرین کوب اشاره می کند در همان دوران جوانی خود درگیر نابسامانی های عصر خود بوده و سعی کرده صفات بارز انسانی را از طریق شعر ترویج نماید و به ترسیم آرمانشهر برای مخاطبان خود بپردازد. به طور مثال نظامی خودپرستی را بدترین آفت ها می داند و یقین دارد شخصی که خود پرستی خود را فقط برای ایزدپرستی هدایت نکند هدف زندگی وی ناقص و ابتر است:
نه هرک ایزدپرست ایزد پرستد                                   چو خود را قبله سازد خود پرستد
ز خود برگشتن است ایزد پرستی                                 ندارد روز با شب هم نشستی
خدا از عابدان آن را گزیند                                         که در راه خدا خود را نبیند
یا در منظومه «خسرو و شیرین» نظامی در نکوهش دنیاپرستی اینطور بیان می کند:
چه خوش باغیست باغ زندگانی                                  گر ایمن بودی از باد خزانی
چه خرم کاخ شد کاخ زمانه                                       گرش بودی اساس جاودانه
از آن سرد آمد این کاخ دلاویز                                   که چون جا گرم کردی گویدت خیز
اسد بابایی مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی نیز در این نشست با بیان اینکه امروز گرد هم آمدیم تا مقام شاعری را ارج بنهیم که یقینا و تحقیقا جزو 5 شاعر درجه برتر کشورمان است. گفت: نام حکیم نظامی را باید همردیف مولوی و سعدی و حافظ و فردوسی جزء نوادر ارزنده معنوی و فرهنگی ایران قرار داد. وی ادامه داد: نام ایران و ایرانی پیوسته با شعر و ادب و فرهنگ همراه و همزاد بوده و هست و خواهد بود و در طول تاریخ و اَدوار دیرین و کُهَنِ ایران، مردم این مرز و بوم همواره با شعر و ادب همدم بودند و مرد و زن و کوچک و بزرگ جان و دل خود را با شعر و ادب صفا و جلا می بخشیدند و شعر در واقع همیشه در متن زندگی مردم بوده است. در اهمیت شعر و توجه به ادبیات همین بس که مقام معظم رهبری از شعر به عنوان ثروت ملی یاد می کند.
اسد بابایی با تاکید بر اینکه شاعران در ارتقاء فرهنگ و اخلاق عامه مردم نقش بسزایی داشته اند گفت: آنان با سرودن شعرهای گوناگون در بخش ها و موضوعات مختلف به مردم، رشد فکری و فرهنگی و تربیتی و معنوی بخشیدند. شاعران اشعار اخلاقی که اتفاقا نظامی نیز یکی از چهره هایی است که اینگونه شعر را به عالیترین حد خود رسانده در طول تاریخ کوشیده اند با بازآفرینی هنری آیات و مضامین قرآنی رابطه میان معنویت و شور شوق عشق را زنده نگاه داشته و الگوی زندگی صحیح را در قالب پند و اندرز داستان گونه به مردم انتقال دهند
.

مدیرکل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی اظهار کرد: در حوزه شعر و ادبیات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و به تبع آن اداره کل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی بنا بر وظیفه خود تلاش کرده از سال‌های گذشته با اجرای برنامه هایی چون «چهل قلم»، «راویان بالندگی»، «جایزه هدهد سفید» و «از تبار قلم» در جهت شناساندن شاعران و نویسندگان حوزه های ادبی اقدام کرده و نویسندگان، شاعران و اهالی ادب را از سراسر کشور معرفی کند، آنها را به کتابخانه‌ها بیاورد و از طریق ترویج آثار آنها به توسعه فرهنگی جامعه کمک نماید.
بابایی افزود: از طرف دیگر با هدف حمایت از جریان‌های اصیل شعری و ادبی در کتابخانه های عمومی محافل ادبی را راه اندازی نموده و مورد حمایت قرار داده ایم چون معتقدیم کتابخانه های عمومی بهترین میزبان برای ایجاد محافل ادبی هستند؛ چرا که نهاد کتابخانه های عمومی با دارا بودن تقریبا 2800 کتابخانه و نزدیک به 8 هزار نیرو در سراسر کشور عظیم ترین و گسترده ترین شبکه فرهنگی کشور را تشکیل می دهد. در استان آذربایجان شرقی نیز 10 محفل ادبی زیر نظر محفل ادبی شهریار که در مرکز فعالیت می کند با برگزاری جلسات متعدد در راستای شناساندن چهره های جدید در گستره شعر و ادبیات استان تلاش می نمایند.
گفتنی است در این همایش حسن امین لو، اصغر هادی پور و سعید کریمی به ارائه مقاله علمی در مورد زندگی، اشعار و آثار جمال‌الدین ابومحمّد الیاس متخلص به نظامی پرداختند.

تمام حقوق سایت محفوظ و متعلق به سازمان نهاد کتابخانه ها می باشد.