در نشست کتاب خوان تخصصی ماه عزا مطرح شد؛
امام حسین(ع) قیام کرد تا سیاهی ها، پلیدی ها و تاریکی های هستی را نه در کربلا بلکه در همه جهان پایان دهد
محمدعلی سلیمانی پیشکسوت و معلم بازنشسته زبان و ادبیات فارسی در نشست کتاب خوان تخصصی ماه عزا گفت: امام حسین(ع) قیام کرد تا سیاهی ها، پلیدی ها و تاریکی های هستی را نه در کربلا بلکه در همه جهان پایان دهد
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی آذربایجان شرقی، نشست کتاب خوان تخصصی ماه عزا با حضور سیدهادی بنی فاطمه، معاون امور کتابخانه ها و همکاری های اداره کل؛ اساتید زبان و ادبیات فارسی و همچنین علاقمندان به کتاب و کتابخوانی با معرفی 7 کتاب با محوریت موضوعی امام حسین(ع) و واقعه عاشورا در کتابخانه تربیت تبریز برگزار شد.
دکتر احمد احمدی عضو هیئت اجرایی انجمن علمی آموزش معلمان ادبیات آذربایجان شرقی در این نشست با معرفی کتاب «من می گویم شما بگریید: مراثی عاشورایی» گفت: در این کتاب علیرضا قزوه اشعاری از شاعران بزرگ ایران زمین که در رابطه با امام حسین (ع) و واقعه کربلا سروده شدهاند را در قالب کتابی پربار گردآوری کرده است. مرثیههای عاشورایی این کتاب از اشعار شاعران بزرگی همچون مولانا گرفته تا محتشم کاشانی، اقبال لاهوری، شهریار، حجت الاسلام نیّر تبریزی و... را شامل میشود. وی افزود: اگر چه بعضی از شعرهای این کتاب را به کرات شنیدهایم، اما باید بدانیم که شعر خوب و با اصالت همیشه تازگی خود را حفظ میکند.
احمدی گفت کتاب «من می گویم شما بگریید: مراثی عاشورایی» در 5 فصل گردآوری شده است که فصل اول آن با عنوان «این حسین کیست؟: با کربلا، با حسین (ع)» شامل اشعاری از 43 شاعر بزرگ می باشد. فصل دوم آن با عنوان «ای پدر جان همرهان بستند بار...» 30 قطعه شعر از 30 شاعر درباره شهیدان هاشمی: حضرت علیاصغر، حضرت علیاکبر، و حضرت ابوالفضل العباس(ع) آورده شده است. در فصل سوم با عنوان «نالۀ عشق است و آتش میزند: دمی با اصحاب وفادار امام» 6 قطعه شعر از 6 شاعر در مدح یاران باوفای امام حسین(ع) آورده شده است. در فصل چهارم کتاب با عنوان «یک شب و روز عاشورا: گودال قتلگاه پر از بوی سیب بود» نیز 6 قطعه شعر از 6 شاعر توانمند درباره وقایع روز عاشورا آورده شده است. همچنین در فصل پنجم کتاب با عنوان «بعد از عاشورا: زینب اسیری رفت و ما بر جای بودیم» 37 قطعه شعر از 30 شاعر درباره حوادث بعد از عاشورا گردآوری شده است.
همچنین در ادامه دکتر احمد احمدی خلاصه ای از کتاب «درآمدی برمکتب شعر عاشورایی آذربایجان» تالیف جلال محمدی را بیان کرده و افزود: مولف در فصل اول این کتاب مروری بر تاریخ تشیع در آذربایجان و ریشههای مکتب شعر عاشورایی در این خطه میکند و در فصل دوم کتاب نیز نویسنده پیوند گستره زبان آذربایجانی با زبان فارسی در مکتب شعر عاشورایی آذربایجان را بررسی کرده و سپس در فصل سوم، سیر تطور شعر آیینی در آذربایجانی را به تفصیل بیان میکند. فصل چهارم کتاب «درآمدی بر مکتب شعر عاشورایی آذربایجان» نیز با نگاهی تحلیلی، زمینههای رویش و رشد و شکلگیری این مکتب ادبی را مورد اشاره قرار میدهد؛ نویسنده در فصل پنجم به رویکرد انقلابی و جهادی در مکتب شعر عاشورایی آذربایجان میپردازد که موضوع مشارکت شاعران آذربایجانی در مبارزه با رژیم طاغوت و همراهی آنان با نهضت امام خمینی(ره) از آغاز تاکنون، را شامل می شود. فصلهای ششم تا هشتم کتاب نیز به ترتیب موضوعات نوگرایی در شعر آیینی معاصر آذربایجان، نقش شعرای حوزه قفقاز در این مکتب و نهایتا عناصر ساختاری و ویژگیهای شعر عاشورایی آذربایجان را مورد بررسی قرار می دهد.
محمدعلی سلیمانی پیشکسوت و معلم بازنشسته زبان و ادبیات فارسی نیز در این نشست تخصصی کتاب «امام حسین(ع) شهید پیشرو انسانیت» تالیف علامه محمدتقی جعفری را معرفی کرده و افزود: علامه جعفری در این کتاب با کالبد شكافي تاريخ نگاري امام حسين(ع) و تمركز در سير انساني حركت عظيم اباعبدالله از نگاه جامعه شناسي، تكليف گرايي، حقوق بشر، زيبايي شناسي و تعهدگرایی پرداخته است.
سلیمانی با بیان سوالات آیا امام حسین(ع) آن ذبح عظیم قیام کرده که ما بگرییم؟ یا آمد که گریه ها را ختم کند؟ افزود: در این کتاب دلایل روشنی از اهداف و رسالت های امام حسین(ع) از واقعه عاشورا بیان شده است. وی ادامه داد: امام حسین(ع) قیام کرد تا سیاهی ها، پلیدی ها و تاریکی های هستی را نه در کربلا بلکه در همه جهان پایان دهد. وی با اشاره به آمار بالای تولید و نشر آثار درباره امام حسین(ع) و روز عاشورا افزود: هیچ اثری در جهان به اندازه موضوع امام حسین(ع) و کربلایش نه گفته شده و نه پرداخته شده است.
سلیمانی ادامه داد: علامه جعفری در این کتاب به دنبال علت و منطق حرکت امام حسین(ع) در کربلا بود که اگر ما بر این منطق برسیم احتمالا به جای گریه، لبخندی از شرافت، اصالت، رسالت و انسانیت بر لب هایمان نقش خواهد بست. علامه جعفری علت غایی حرکت امام حسین(ع) را احیای اسلام حقیقی بیان می کند که با رحلت حضرت رسول اکرم(ص) به آلایش ها آلوده شد و سرانجام به یزید ختم شد. سلیمانی با بیان اینکه در این کتاب از عامل وراثت و عامل تعلیم و تربیت و محیط به عنوان دو رکن اساسى شخصیتهاى سازنده فرهنگ پیشرو انسانیت یاد شده است افزود: وجود هر دو عامل در شخصیت امام حسین(ع) در حد اعلا به تفصیل در این کتاب تشریح شده است.
سلیمان زادعباس نیز در این نشست با معرفی کتاب «آیینه داران آفتاب: پژوهش و نگارشی نو در زندگی یاران اباعبدالله الحسین(ع)» نوشته محمدرضا سنگری گفت: نهضت امام حسین(ع)، مردمی ترین حادثه تاریخ اسلام است که گره خوردگی عاطفی و مردم در عین ارزشمند بودن، آسیب های متعددی در پی داشته و تحریف و افزودن های فاقد استناد از آن جمله است و این کتاب سعی کرده با پژوهش های دقیق و کاوشگرانه از لابه لای شاخ و برگ ها حقیقت را بشناسد.
جلد اول این کتاب شامل 4 فصل است که در فصل اول با عنوان مباحث تحلیلی، جایگاه و فضائل اصحاب حسین(ع) به فضیلت ها و ویژگی های یاران امام حسین(ع) پرداخته شده است. در فصل دوم به شهیدان پیشاهنگ و در فصل سوم به شهیدان نبرد نخستین و فصل چهارم به شهیدان نبرد تن به تن اختصاص یافته است.
در جلد دوم این کتاب نیز در فصل پنجم دوتن از شهیدان نماز معرفی شده اند و در فصل ششم نه تن از شهدای پس از نماز شناسانده شده و در فصل هفتم نیز که از گسترده ترین فصول این کتاب است توضیحاتی درباره بیست و چهار تن از شهیدان بنی هاشم آورده شده و در آخرین فصل این کتاب نیز به شهیدان پس از امام(ع) پرداخته شده است.
زادعباس افزود: این کتاب در پاسخ به سؤالات متعددی که درباره چرا و چگونگی به حسین (ع) پیوستن و شکل گیری منظومه عاشورا و نهضت بزرگ حسین(ع) و جایگاه آنها در ذهن ایجاد می شود نگاشته شده است.
همچنین در این نشست فرانک فرقانی کتاب های مجموعه شعر «بهای وصل» و «باز این چه شورش است» نوشته محمد تقی نژاد را معرفی کرده و سیر رشد مرثیه از مراثی کلاسیک تا به امروز را بیان کرد.
در انتهای این نشست تخصصی نیز حجت الاسلام سیدرضا قریشی زاده زندآبادی کتاب «ادب حضور و آداب و مراقبات عزاداری سیدالشهدا(ع)» نوشته محمدتقی فیاض بخش را برای حاضرین معرفی کرده و افزود: این کتاب عصاره دستورات اخلاقی و عبادی معارف توحیدی، پیرامون عزاداری سیدالشهدا بر اساس مکتب علامه طباطبایی است.